HUMOR

Ker število migrantov, ki umirajo pri poskusu prestopa zaprtih meja, še narašča, se zdi, da je depresivni ton pogosto edini, ki je resnično primeren za razpravo o migracijah. Posledično uporaba humorja v komunikacijski kampanji o migracijah ni enostavna, saj bi ga mnogi lahko obravnavali kot neprimernega in neobčutljivega. Vendar je humor v prizadevanju, da bi delil humanost migrantov, ki prispejo v Evropo, lahko drzna izbira in zmagovalna strategija za doseganje širšega občinstva. Po eni strani je ironija odlično orodje za opozarjanje na protislovja v sovražnem govoru, s katerim se borite. Annamaria Testa (2014) je uporabila ironični pristop in z analogijo med stereotipi in holesterolom predlagala, da se „dobri nasprotni stereotipi“ uporabijo proti „slabim stereotipom“. Po drugi strani pa je lahkotna in smešna vsebina verjetneje deljena na spletu in postane viralna, kar pomeni, da ima večjo sposobnost doseganja širšega občinstva.

V pripovedovanje zgodb vključite humor

Humorja ne bi smeli obravnavati zgolj kot šalo, temveč kot tehniko pripovedovanja zgodb (glej tudi poglavje Pripovedovanje zgodb).

Za primer glej sedem ključnih elementov Združenih narodov za človekove pravice o oblikovanju pripovedi o migrantih in migracijah, ki temeljijo na človekovih pravicah.

Stand-up komedija je izjemen primer, kako lahko humor kombiniramo z ustvarjanjem močnih kontra pripovedi. Glej na primer britanski kolektiv beguncev in migrantov No Direction Home.© CLARINET PROJECT 2019
Communication of Local AuthoRities for INtegration in European Towns


PRIVACY POLICY | COOKIE POLICY

Unsubscribe newsletter


This project was funded by the European Union’s Asylum, Migration and Integration Fund.
The content of this document represents the views of the author only and is his/her sole responsibility.
The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.