Preverjanje dejstev

Če sta empatija in čustvena vpletenost bistvena, je uporaba na dokazih temelječe komunikacije in podatkov ključni element za spopadanje z lažnimi informacijami in stigmatiziranje novic, katerih cilj je očrniti migrante. Medtem ko opažamo, da neetično novinarstvo vse bolj širi sovraštvo in kljubovanje migrantom po spletu in zlasti po družbenih omrežjih, je zmagovalna strategija tista, ki daje ciljno usmerjene informacije, ki obnavljajo resnico in jo oddajajo.

Pri tem preverjanju dejstev in razkritju je pomembno tudi poudariti, da so tako raziskave kot praksa pokazale, da samo racionalni argumenti in dejstva niso dovolj za preprečevanje rasističnih diskurzov (glej na primer Besede so kamni, Mednarodno poročilo 2019).

Dejstva, podatki in dokazi uporabljeni kot gradniki zgodbe, morajo biti razumljivi ljudem, uporabljeni v resničnem kontekstu njihovega življenja in povezani z njihovimi potrebami (glej tudi Svet Evrope 2017).

Izberite ključna dejstva, na katera se želite osredotočiti.

Pomembno je skrbno izbrati ključna dejstva in dokaze, na katerih bo temeljila vaša zgodba. Ti bodo morali ustrezati izzivom, s katerimi se želite spoprijeti. Poskusite tudi odkriti, ali obstajajo presenetljiva in nepričakovana dejstva, saj tako lahko pritegnete pozornost vaše publike. Nabor orodij za preoblikovanje migracijskih zgodb ponuja nekaj namigov za strukturiranje vaše pripovedi, začenši z dokazi.

Uporabite podatke za pripovedovanje vizualnih zgodb.

Uporabite grafiko in zemljevide za vizualno raziskovanje podatkov in njihovo vizualno močno sporočanje. Učinkovita vizualizacija podatkov mora biti jasna, dostopna in pregledna.

V infografiki lahko kombinirate tudi grafiko, zemljevide, slike, besedila in statistiko.

Naredite številke lahko zapomljive

Naredite statistiko lahko zapomljivo tako, da jo komunicirate na kreativen način. Izberete lahko na primer ustrezno številko ključa in prosite svojo skupnost, da jo zastopa v družabnih medijih na različne načine.© CLARINET PROJECT 2019
Communication of Local AuthoRities for INtegration in European Towns


PRIVACY POLICY | COOKIE POLICY

Unsubscribe newsletter


This project was funded by the European Union’s Asylum, Migration and Integration Fund.
The content of this document represents the views of the author only and is his/her sole responsibility.
The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.